3 Ekim 2013 Perşembe

ekmek - tarif

Bu sabah; mis gibi ev yapımı ekmek, ısıtılmış döküm tavaya konsa, yanına mis gibi tereyağ eklense... keçi peyniri ve ev yapımı reçelle beraber...

Evet bu sabah da kahvaltıyı kahve ile geçiştirdiğim için karnım aç... hayal dünyasına daldım. Kabul ediyorum.


Gelelim ekmek tarifime... Çok temel bir tariftir ve eklemeler yapılabilir.

EKMEK

Malzemeler
-500 gr un
-12 gr tuz
-50 gr sızma zeytinyağ
-10 gr kuru maya
-10 gram şeker
-Aldığı kadar su

Hazırlanışı
-Maya ve tuz direkt temas etmeyecek şekilde tüm malzeme bir araya getirilir ve yoğurulur.
-Yoğurma süresi biraz uzun tutulmalıdır.
-Demir döküm bir tencerenin içerisi bool zeytinyağ ile yağlanır. Hamur içerisine alınır ve hacmi iki katına çıkana kadar oda sıcaklığında mayalandırılır. 
-180 derecelik ön ısıtılmış fırında 40-60 dakika pişirilir. 
-Fırından çıktığında henüz sımsıcakken üzerine zeytinyağ gezdirilir ve hemen tencereden çıkartılır. Tel üzerinde soğutulur.

Elbette ki bu kadarla bırakmıyorum ben ekmeği... İçerisine ceviz, dilim zeytin, haşhaş, taze biberiye, taze kekik, kuru domates, közlenmiş kapya biber, hatta lor bile eklemişliğim var. İstenen kombinasyonda malzemeler içine konulabilir.


Afiyet, bal, şeker olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder