29 Ağustos 2013 Perşembe

mutfakta bıçak seçimi

İyi yemek yapabilmek için her şeyin kusursuz olmasına gerek var mıdır bilmem. Ama bildiğim en sağlam argüman; iyi ekipmanlarla mutfakta bulunmak daha keyifli olur.

Mutfakta en temel alet bıçaktır. Seçerken nelere dikkat edilmelidir, en süper bıçak hangisidir gibi sorular en sık karşılaştığım soruların başında gelir.

Kendi deneyimlerim şef bıçağı için şu yöndedir;

İyi bıçak sert olmalı. Bıçaklar paslanmaz çelikten imal edilir. Çelik karbon eklenmiş demir demektir aslında. İçerine eklenen diğer metaller ekstra özellikler kazandırır. Misal iyi kalite bıçakların alaşımında molibden, vanadium v.s. bulunur.
Sert çelikten yapılan bıçaklar bir kere iyi şekilde bilendiği zaman keskinliğini uzun süre korur. Durmadan bilemeye ihtiyaç duyulmadığı için bıçak kolay kolay deforme olmaz.
Gereksiz bir bilgi olsa dahi; rockwell denen sertlik birimi ile ölçülür.

Ağırlık merkezi mevzusu… Ağırlık merkezi bıçağın kullanım esnasında ne kadar yoracağını belirler. En kolay test yolu, bıçağı ele alıp tutmaktır. Dengeli olmayan bıçak aşırı derecede yorar.

Parlaklık… Parlaklık için çeliğe nikel eklenir. Genelde kaliteli tabir edilen bıçaklar pasparlak olmaz. Bunun sebebi aşırı nikel içermemesidir. Parlak bıçaklar (victorinox’un ucuz siyah saplı serileri mesela) bulaşık makinesinde yıkanabilir. Günlük ev kullanımında bıçakların bulaşık makinesinde yıkanabilmesi için nikel kullanılır. Bana bu tür parlak bıçakları bilemek zor geliyor. Sanki kaplamaymış ve bilenmesi durumunda zarar görecekmiş gibi geliyor. Özetle; mat bıçak seviyorum…

Bilenebilirlik… Anlamadığım bir konu var benim, “lazerli bıçak”. Bıçak dediğin bilenmeli, masat atılamayan bıçağa bıçak demem ben. Geçiyorum…
Bıçak bilemek sanattır. Masat, taş ya da kolay kullanımlı bileyiciler kullanılabilir. Ev kullanımı için tasarlanan bileyciler bıçağın ağzından daha çok parça alır, ömrünü kısaltır ama kolayca keskin bıçaklara ulaşmayı sağlar. En güzeli taşla bilemektir. Bilemek uzun sürer ama bıçak zarar görmez ve terapi gibidir… Bayılırım…


İyi bıçaklar en güzel yatırım aracıdır. Eve hırsız girdiğinde ilk olarak bıçaklarımı kontrol ettiğimi itiraf ediyorum…



Bıçaklara nasıl bakmak gerektiğini ve bilemeye ilişkin ekstraları başka bir post için saklıyorum… hatta belki markalara dahi girebilirim? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder