İyi yemek yapabilmek için her
şeyin kusursuz olmasına gerek var mıdır bilmem. Ama bildiğim en sağlam argüman;
iyi ekipmanlarla mutfakta bulunmak daha keyifli olur.
Mutfakta en temel alet
bıçaktır. Seçerken nelere dikkat edilmelidir, en süper bıçak hangisidir gibi
sorular en sık karşılaştığım soruların başında gelir.
Kendi deneyimlerim şef
bıçağı için şu yöndedir;
İyi bıçak sert olmalı. Bıçaklar
paslanmaz çelikten imal edilir. Çelik karbon eklenmiş demir demektir aslında. İçerine
eklenen diğer metaller ekstra özellikler kazandırır. Misal iyi kalite
bıçakların alaşımında molibden, vanadium v.s. bulunur.
Sert çelikten yapılan
bıçaklar bir kere iyi şekilde bilendiği zaman keskinliğini uzun süre korur. Durmadan
bilemeye ihtiyaç duyulmadığı için bıçak kolay kolay deforme olmaz.
Gereksiz bir bilgi olsa
dahi; rockwell denen sertlik birimi ile ölçülür.
Ağırlık merkezi mevzusu…
Ağırlık merkezi bıçağın kullanım esnasında ne kadar yoracağını belirler. En kolay
test yolu, bıçağı ele alıp tutmaktır. Dengeli olmayan bıçak aşırı derecede
yorar.
Parlaklık… Parlaklık için
çeliğe nikel eklenir. Genelde kaliteli tabir edilen bıçaklar pasparlak olmaz. Bunun
sebebi aşırı nikel içermemesidir. Parlak bıçaklar (victorinox’un ucuz siyah
saplı serileri mesela) bulaşık makinesinde yıkanabilir. Günlük ev kullanımında
bıçakların bulaşık makinesinde yıkanabilmesi için nikel kullanılır. Bana bu tür
parlak bıçakları bilemek zor geliyor. Sanki kaplamaymış ve bilenmesi durumunda
zarar görecekmiş gibi geliyor. Özetle; mat bıçak seviyorum…
Bilenebilirlik…
Anlamadığım bir konu var benim, “lazerli bıçak”. Bıçak dediğin bilenmeli, masat
atılamayan bıçağa bıçak demem ben. Geçiyorum…
Bıçak bilemek sanattır. Masat,
taş ya da kolay kullanımlı bileyiciler kullanılabilir. Ev kullanımı için
tasarlanan bileyciler bıçağın ağzından daha çok parça alır, ömrünü kısaltır ama
kolayca keskin bıçaklara ulaşmayı sağlar. En güzeli taşla bilemektir. Bilemek uzun
sürer ama bıçak zarar görmez ve terapi gibidir… Bayılırım…
İyi bıçaklar en güzel
yatırım aracıdır. Eve hırsız girdiğinde ilk olarak bıçaklarımı kontrol ettiğimi
itiraf ediyorum…
Bıçaklara nasıl bakmak
gerektiğini ve bilemeye ilişkin ekstraları başka bir post için saklıyorum… hatta belki markalara dahi girebilirim?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder